Om oss
Vissefjärda folkdanslagStyrelsen
Siv-Britt Nilsson
Ledamot
Monika Karlsson
Ledarmot / vicesekreterare
Elionor tornegård
Suppleant / viceordförande
Vår historia
En vinterdag i 1962 var Nils-Erik Nilsson och Eje Sandell ute på sjön Törn och isfiskade. Eje som sedan många år varit folkdansare i Vimmerby, föreslog att undersöka om det i bygden (Vissefjärda) fans intresse för att dansa folkdans.
Hur det blev med fiskelyckan den där vinterdag förtäljer inte historien, men Eje och Nils-Erik fick i varje fall napp på idéen att dansa folkdans. Det resulterade i att ett gäng ungdomar d 3 september 1962 samlades hos Ros-Marie och Eje Sandell i Krukö.
Det var Eine, Ingegerd och Siv-Britt Svensson från Rörsbo, Rune Eriksson Emmaboda, Mona Carlsson Linnefors, Bernt Niklasson Skuteryd, Berit Henriksson Målatorp, Vivi och Alf Jelvehed Flädingstorp, och Nils-Erik Nilsson Karamåla.
De besluttade att starta dansträningen lördagen d 29 september 1962 i Vissefjärda skolas matbespisningslokal. Som spelman anlitades skräddaremästaren Jonas Öberg från Kalmar.
Ett 25-tal ungdomar samlades således den första kvällen till träning odch det bestämdes, att fortsättningsvis träne på tisdagskvällarna.
Dansen var på gång och vid julavslutningen d 16 december 1962 beslutades att bilda en egen förening. Vissefjärda Folkdanslag var född!
Den första styrelsen för 1963 bestod av ordförande Nils-Erik Nilsson, sekreterare Berit Henriksson, kassör Ulf Eskilsson. Dansledare var Ros-Marie och Eje Sandell samt till en början Honas Öberg som deltogen gåang i månaden som spelman och instruktör. Spelmän den första tiden var Göte Olsson, Vissefjärd och Harald Franzén, Häljanäs.
Den första uppvisning var för vissefjärda RLF:s årsmöte den 14 mars 1964 i Bromboda Bygdegård. Till denna plats hade nu också hela dansverksamheten flyttats.
Verksomheten flyttas i 1965 till Emmaboda – Bjurbäcksskolans gamla gymnastiksal – där vi dansade fram till gymnastiksalen revs i 1968.
Då blev det Folket Hus i Emmaboda som blev centrum för vår dans. Även i dag dansar vi där.
Föreningen utökades runt 1970-tallet med olika sektioner.
Danssektionen var jo redan bildats, och den leddes nu utav Ann-Margret och Sven-Olof Carlsson.
Dräktsektionen bildades i 1969 och det med Sonja Gustavsson som ledare. Året efter kom hennas man Tage Gustavsson på banan med slöjdsektionen.
Båda Sektioner slogs ihop. Med ledarskap ur denna sektion har flertalet av kurser hållits i bl.a. att sy sin egen hembygdsdräkt, tillverka skospännen i silver, väva, målning av spånkorgar, göra svepaskar för att nämna bara några exempel.
Musiksektionen startade 1970 och Jarl Karlsson blev då ledare för denna. Sektionen startade upp med en musikcirkel med 8 personer, som leddes av Sture Bondesson. Flera kurser hållits i fiol- och nyckelharpospel, och då med Torsten Carlsson som ledare.
Barn- och ungdomsverksamhet slog på riktigt igenom i 1974 – då med Siv-Britt Nilsson som ledare.
I mitten av 1970-tallet start 1980-tallet ökades medlemsantalet ganska mycket. När som flest, ungefär 120 vuxna och mer än 100 barn-ungdomar!
Mycket mer har händ i vårt folkdanslag – traditioner blev bildat, reslusten har varit stor – USA, Danmark, Holland, Grekland m.m.f.
Mycket mer historier finns att läsa i Jubileumsskriften 1963-1983 av Jörgen Håkansson, i 50-års jubileumsskriften 1963-2013 skrevet av medlemmarna och i 60-års jubileumsskriften 1963 – 2023 skrevet av medllemmarna. Kan rekvireras hos styrelsen.
Stadgar
STADGAR
FÖR VISSEFJÄRDA FOLKDANSLAG
- 1 ÄNDAMÅL
mom 1 Folkdanslaget har till uppgift och ändamål;
- att skapa intresse för och kunskaper om svensk kultur, samt väcka kärlek till hembygden,
- att ingjuta livsglädje genom att verka för ett gott kamratskap och ett berikande nöjesliv,
- att skapa förståelse mellan olika nationers ungdom.
mom 2 Folkdanslagets ändamål är att sprida kännedom om och väcka intresse för olika former av dans, lekar, sång, musik, bygdedräkter, forskning, hemslöjd, hembygdskultur, samt genom samkväm, utflykter mm, stärka kamrat- och samhörighetskänslan bland barn, ungdomar och vuxna.
mom 3 Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.
- 2 MEDLEMSKAP
mom 1 Medlemskap kan sökas av var och en som vill ställa sig föreningens stadgar till efterrättelse. Medlemskap beviljas av styrelsen och bekräftas vid ordinarie föreningsmöte.
mom 2 Det åligger den, som erhållit och åtagit sig visst uppdrag att följa föreningens eller styrelsens anvisningar samt att efter fullgjort uppdrag avlämna rapport och i förekommande fall räkenskapstablå.
mom 3 Medlem som icke fullgör i dessa stadgar föreskrivna skyldigheter eller bevisligen skadar föreningens verksamhet, kan uteslutas av ordinarie föreningsmöte.
mom 4 Utesluten medlem äger vädjorätt hos årsmötet.
mom 5 Till hedersledamot kan kallas person, som gjort sig synnerligen förtjänt härav. Förslag tillställes styrelsen som med yttrande, hänför det till årsmötet för beslut.
- 3 MEDLEMSAVGIFTER
mom 1 Medlemsavgifter bestämmes av årsmötet att gälla för innevarande kalenderår. Årsmötet beslutar när avgiften senast erlägges.
- 4 STYRELSEN
mom 1 Folkdanslagets verksamhet ledes och förvaltas av en styrelse, vald av årsmötet. Verksamhetsåret sammanfaller med kalenderåret.
mom 2 Folkdanslagets styrelse består av minst 5 ledamöter som väljes av årsmötet. Styrelsen skall alltid bestå av udda antal. Styrelsen bör inom sig utse vice ordförande och vice sekreterare. Styrelsen fördelar övrigt arbete på lämpligt sätt.
mom 3 Styrelsens beslut är giltiga om minst 3 ledamöter är närvarande och eniga om beslutet.
mom 4 Kallelse till folkdanslagets årsmöte jämte av styrelsen föreslagen arbetsordning – skall senast 14 dagar före detsamma på lämpligt sätt delges medlemmarna.
mom 5 Motioner och skrivelser samt förslag skall skriftligen inges till styrelsen senast 10 januari.
mom 6 Styrelsen är ansvarig för medel och tillhörigheter. Det åligger kassören att upprätta kassarapport över det gångna året och att senast 1 vecka före årsmötet ställa denna rapport samt verifikationer till revisorernas förfogande.
mom 7 Styrelsen bör sammanträda en gång i månaden och dessutom så snart ordföranden anser skäl föreligga.
mom 8 Föreningens kassör och ordförande är var för sig firmatecknare.
- 5 STYRELSENS ÅLIGGANDEN
mom 1 Det åligger styrelsen att tillvarataga folkdanslagets intressen genom;
- att sammankalla till möten,
- att förbereda de ärenden som därvid ska behandlas,
- att bringa mötesbeslut i verkställighet,
- att för årsmötet framlägga årsberättelse över föregående års verksamhet,
- att förvalta folkdanslagets tillgångar,
- att uppmuntra och stödja sektionernas verksamhet.
- 6 STYRELSELEDAMÖTERNASÅLIGGANDEN
mom 1 Ordföranden leder förhandlingarna vid styrelse- och föreningsmöten, är då inget annat beslutas, föreningens officielle representant. Ordföranden skall i samråd med sekreteraren göra upp verksamhetsberättelse att föreläggas styrelsen samt uppgöra arbetsordning för sammanträden.
mom 2 Sekreteraren åligger att vid styrelse- och föreningsmöten föra protokoll, att före möten utfärda erforderliga kallelser, sköta föreningens korrespondens samt föra medlemsmatrikel.
mom 3 Kassören är ansvarig för föreningens räkenskaper och bokföring. Utbetalning av medel får ej ske annat än i enlighet med styrelsens beslut och beslutad planering. Inkomsterna och utgifterna skall vara styrkta med vederbörliga verifikationer. Föreningens kontanta medel – med undantag för ett mindre rörelsekapital – skall göras räntebärande i bank. Kassören ska vara beredd att vid ordinarie styrelse- och föreningssammanträden redogöra över föreningens ekonomiska ställning. Räkenskaperna, som förs per kalenderår, skall hållas tillgängliga för revisorerna närhelst dessa så påfordra.
- 7 SEKTIONERNAS ÅLIGGANDE
mom 1 Folkdanslagets verksamhet fördelas på sektioner, vilkas antal, storlek och inriktning bestämmes av årsmötet. I samråd med styrelsen utarbetar sektionerna gällande instruktioner.
- 8 REVISION
mom 1 Föreningens verksamhet och förvaltning kontrolleras av två revisorer, vilka väljes vid årsmötet för växelvis en tid av 2 år. Samtidigt väljes minst 1 suppleant för 1 år.
mom 2 Revisorerna åligger att granska styrelsens förvaltning genom;
- att ta del av protokoll, skrivelser och övriga handlingar,
- att granska föreningens räkenskaper och bokslut,
- att inventera i balansräkningen upptagna tillgångar och skulder.
mom 3 Efter fullgjort uppdrag avlämnar revisorerna på årsmötet revisionsberättelse, i vilken ansvarsfrihet för styrelsen av- eller tillstyrkes.
- 9 MÖTEN
mom 1 Föreningsmöten avhålles så snart styrelsen och medlemmar anser sådant erforderligt, minst en gång i kvartalet. Ett av dessa sammanträden skall vara årsmöte. Val och omröstning sker medelst öppen röstning, därest icke annat påyrkas och med enkel majoritet, utom i fråga om stadgeändring och upplösning av föreningen.
mom 2 Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande myndighet, skall äga rum senast den 15 februari.
Vid årsmötet skall bl a följande punkter behandlas:
- mötets öppnande, samt fråga om mötets behöriga utlysande,
- fastställande av arbetsordning,
- val av ordförande, sekreterare och två protokolljusterare för mötet,
- föredragning av styrelse- och revisionsberättelse,
- fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen,
- motioner och ärenden som av styrelsen hänskjutits till årsmötet,
- fastställande av årsplan för verksamhet och budget,
- fastställande av årsavgift, arvoden.
Val av styrelse, revisorer och övriga funktionärer;
Ordförande väljes för en tid av 1 år.
Sekreterare och kassör väljes växelvis för en tid av 2 år.
Övriga ledamöter väljes växelvis för en tid av 2 år.
För 1 år väljes minst 2 suppleanter, att inträda i den ordning som bestämmes vid valet.
2 revisorer väljes växelvis för en tid av 2 år samt 1 revisorssuppleant för 1 år.
- Val av övriga funktionärer för 1 år,
- Valberedning väljes av årsmötet och består av minst 3 ledamöter och 1 suppleant. Sammankallande utses av årsmötet. Valberedning bör förbereda valberedning för nästkommande valperiod.
- 10 STADGEÄNDRING
mom 1 Förslag om ändring eller tillägg av dessa stadgar ska skriftligen inlämnas till styrelsen i så god tid, att de hinner behandlas på ett föreningsmöte som hålles minst en månad före årsmötet, för att där slutligen fastställas. Beslut med minst 2/3 majoritet.
- 11 UPPLÖSNING
mom 1 Beslut om upplösning av Vissefjärda Folkdanslag fattas med minst 4/5 majoritet på två på varandra följande ordinarie möten varav minst ett skall vara årsmöte. Besluten skall vara likalydande och det skall gå minst en månad mellan mötena.
mom 2 Skulle folkdanslaget upplösas, skall revision företas. Eventuella tillgångar skall därefter tillfalla Emmaboda Hembygdsförening.
Reviderad 2021-11-08